Site Overlay

Screamers:

Křiklouni severní (Chauna chavaria)

Křiklouni rohatí (Anhima cornuta)Křiklouni jsou malá čeleď ptáků, Anhimidae. Dlouho byli považováni za příbuzné křiklounů (Galliformes) kvůli podobným zobákům, ale ve skutečnosti jsou příbuzní kachnám (čeleď Anatidae), nejblíže pak strakám (které mají podle některých důkazů DNA blíže ke křiklounům než ke kachnám). Čeleď je v rámci žijících ptáků výjimečná tím, že postrádá nezkrácené výběžky žeber.

Tři druhy se vyskytují pouze v Jižní Americe, od Venezuely po severní Argentinu. Jsou to velcí, objemní ptáci s malou huňatou hlavou, dlouhýma nohama a velkými chodidly, která jsou jen částečně pavučinatá. Na křídlech mají velké ostruhy, které používají v soubojích o partnery a v teritoriálních sporech; mohou se odlomit na prsou jiných křiklounů a pravidelně se obnovují. Na rozdíl od kachen mají částečné pelichání a jsou schopni létat po celý rok. Žijí v otevřených oblastech a bažinách s trochou trávy a živí se vodními rostlinami. Jeden z druhů, křikloun jižní, je považován za škůdce, protože napadá úrodu a konkuruje zemědělským ptákům.

Křikloun snáší 2 až 7 bílých vajec, typická jsou čtyři až pět. Mláďata, stejně jako mláďata většiny vrubozobých (Anseriformes), mohou utíkat hned po vylíhnutí. Mláďata jsou obvykle odchovávána ve vodě nebo v její blízkosti, protože umí lépe plavat než běhat. To jim pomáhá vyhýbat se predátorům. Stejně jako kachny se mláďata křiklounů otiskují již v raném věku. To spolu s jejich nenáročnou stravou umožňuje jejich domestikaci. Díky svému hlasitému křiku jsou vynikajícími hlídači, když se setkají s něčím novým a potenciálně ohrožujícím.

Jak křikloun jižní, tak křikloun rohatý jsou stále široce rozšířeni a celkově poměrně běžní. Naproti tomu křikloun severní je poměrně vzácný, a proto je považován za téměř ohroženého. Navzdory své nápadnosti jsou jen zřídka loveni, protože jejich maso má houbovitou strukturu a je poseto vzdušnými vaky, takže je velmi nechutné. Hlavními hrozbami jsou ničení stanovišť a zvýšená intenzifikace zemědělství.

Druh

  • křiklavec rohatý, Anhima cornuta
  • křiklavec jižní nebo křiklavec chocholatý, Chauna torquata
  • křikloun severní neboli křikloun černokrký, Chauna chavaria

křikloun hřebenatý (Chauna torquata)

  • karbonáři, C. (1992). Čeleď křiklounovitých (Anhimidae). Pp. 528-535 in; del Hoyo, J., Elliott, A. and Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. ed. Encyklopedie zvířat: Birds: Encyklopedie ptáků. Londýn: Merehurst Press. s. 87. ISBN 1-85391-186-0.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.