Site Overlay

Screamers: Sydamerikanske vandfugle

Nordlig Skriger (Chauna chavaria)

Hornskriger (Anhima cornuta)Skrigerne er en lille familie af fugle, Anhimidae. I lang tid troede man, at de var beslægtet med Galliformes på grund af lignende næb, men de er i virkeligheden beslægtet med ænder (familien Anatidae), nærmest med Elgæs (som ifølge nogle DNA-beviser er nærmere beslægtet med skrigere end med ænder). Familien er usædvanlig inden for de levende fugle ved at mangle uncinate processer på ribbenene.

De tre arter forekommer kun i Sydamerika, der strækker sig fra Venezuela til det nordlige Argentina. Det er store, voluminøse fugle med et lille dunet hoved, lange ben og store fødder, som kun er delvist svømmefødder. De har store sporer på vingerne, som bruges i kampe om mage og i territoriale stridigheder; de kan brække af i brystet på andre skrigere og fornyes regelmæssigt. I modsætning til ænder har de en delvis skimmel og er i stand til at flyve hele året. De lever i åbne områder og moser med lidt græs og lever af vandplanter. En art, den sydlige skræmmere, anses for at være et skadedyr, da den plyndrer afgrøder og konkurrerer med landbrugsfugle.

Skræmmere lægger mellem 2 og 7 hvide æg, hvor fire eller fem er typisk. Ungerne kan, som hos de fleste Anseriformes, løbe, så snart de er udklækket. Ungerne opfostres normalt i eller i nærheden af vand, da de kan svømme bedre end de kan løbe. Dette hjælper dem til at undgå rovdyr. Ligesom ænder præger skrigerunger tidligt i livet. Dette, sammen med deres ubesværede kost, gør dem nemme at tæmme. De er fremragende vagthunde på grund af deres høje skrig, når de støder på noget nyt og potentielt truende.

Både den sydlige og den hornede skriger er fortsat udbredt og er generelt ret almindelig. I modsætning hertil er den nordlige skriger relativt sjælden og betragtes derfor som næsten truet. De jages sjældent på trods af deres iøjnefaldende karakter, fordi deres kød har en svampet konsistens og er gennemsyret af luftsække, hvilket gør det meget uspiseligt. De største trusler er ødelæggelse af levesteder og øget intensivering af landbruget.

Art

  • Hornskriger, Anhima cornuta
  • Sydlig skriger eller kamskriger, Chauna torquata
  • Nordlig Skriger eller Sorthalset Skriger, Chauna chavaria

Hovedskriger (Chauna torquata)

  • Carboneras, C. (1992). Familien Anhimidae (Skræmmere). Pp. 528-535 i; del Hoyo, J., Elliott, A. og Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. ed. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. pp. 87. ISBN 1-85391-186-0.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.