Site Overlay

Screamers: Etelä-Amerikan vesilinnut

Pohjoishuutelija (Chauna chavaria)

Sarvihuutelija (Anhima cornuta)Huutelijat (Anhima cornuta)Huutelijat kuuluvat pieneen lintuperheeseen, Anhimidae. Pitkään niitä luultiin samankaltaisten nokkien vuoksi sukulaisiksi kalalintujen kanssa, mutta ne ovatkin todella sukua ankoille (suku Anatidae), läheisimmin harakanhanhille (jotka joidenkin DNA-todisteiden mukaan ovat lähempänä huutajia kuin ankkoja). Suku on poikkeuksellinen elävien lintujen joukossa, koska siltä puuttuvat kylkiluiden uncinate-prosessit.

Kolme lajia esiintyy vain Etelä-Amerikassa, Venezuelasta Pohjois-Argentiinaan. Ne ovat suuria, kookkaita ja kookkaita lintuja, joilla on pieni luppopää, pitkät jalat ja suuret jalat, jotka ovat vain osittain verkkoselkäiset. Niillä on siivissään suuret kannukset, joita ne käyttävät tappeluissa kumppaneista ja reviirikiistoissa; ne voivat katketa muiden huutelijoiden rintaan, ja ne uusitaan säännöllisesti. Toisin kuin sorsilla, niillä on osittainen karvanvaihto, ja ne pystyvät lentämään ympäri vuoden. Ne elävät avoimilla alueilla ja soilla, joilla on jonkin verran ruohoa, ja syövät vesikasveja. Yhtä lajia, eteläistä huutelijalintua, pidetään tuholaisena, koska se ryöstelee viljelykasveja ja kilpailee maatilojen lintujen kanssa.

Huutelijat munivat 2-7 valkoista munaa, joista tyypillisiä ovat neljä tai viisi. Poikaset, kuten useimpien Anseriformes-lintujen poikaset, voivat juosta heti kuoriuduttuaan. Poikaset kasvatetaan yleensä vedessä tai veden lähellä, sillä ne osaavat uida paremmin kuin juosta. Tämä auttaa niitä välttämään saalistajia. Kuten sorsat, huutelijanpoikasetkin jättävät jälkensä jo varhain elämässään. Tämä yhdistettynä niiden vaatimattomaan ruokavalioon tekee niistä helposti kesyyntyviä. Ne ovat erinomaisia vahtikoiria äänekkäiden huutojensa ansiosta, kun ne kohtaavat jotain uutta ja mahdollisesti uhkaavaa.

Sekä etelä- että sarvihuutajat ovat edelleen laajalle levinneitä ja yleisesti ottaen melko yleisiä. Pohjoinen huutaja on sitä vastoin suhteellisen harvinainen, ja sen vuoksi sitä pidetään lähes uhanalaisena. Niitä metsästetään harvoin niiden silmiinpistävästä luonteesta huolimatta, koska niiden liha on sienimäistä ja täynnä ilmasäkkejä, mikä tekee siitä erittäin epämiellyttävää. Suurimmat uhkatekijät ovat elinympäristöjen tuhoutuminen ja maatalouden tehostuminen.

Laji

  • Horned Screamer, Anhima cornuta
  • Southern Screamer tai Crested Screamer, Chauna torquata
  • Pohjoinen huutelija tai mustakaulahuutelija, Chauna chavaria

Crested Screamer (Chauna torquata)

  • Carboneras, C. (1992). Anhimidae-suku (Huutajat). Pp. 528-535 in; del Hoyo, J., Elliott, A. and Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. ed. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. pp. 87. ISBN 1-85391-186-0.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.