Site Overlay

Screamers:

Northern Screamer (Chauna chavaria)

Horned Screamer (Anhima cornuta)A sikoltozók egy kis madárcsalád, az Anhimidae. Sokáig úgy gondolták, hogy a hasonló csőrük miatt a gyurgyalagokkal rokonok, de valójában a kacsákkal (Anatidae család) állnak rokonságban, legközelebb a szarka ludakkal (amelyek egyes DNS-bizonyítékok szerint közelebb állnak a siklósokhoz, mint a kacsákhoz). A család kivételesnek számít az élő madarakon belül, mivel hiányzik belőlük a bordák uncinate processusa.

A három faj csak Dél-Amerikában fordul elő, Venezuelától Észak-Argentínáig. Nagy, zömök madarak, kis pelyhes fejjel, hosszú lábakkal és nagy, csak részben úszóhártyás lábakkal. Szárnyukon nagy sarkantyúk vannak, amelyeket a párharcokban és a területi vitákban használnak; ezek letörhetnek más sikoltók mellén, és rendszeresen megújulnak. A kacsákkal ellentétben részleges vedléssel rendelkeznek, és egész évben képesek repülni. Nyílt, némi fűvel borított területeken és mocsarakban élnek, és vízinövényekkel táplálkoznak. Egyik faját, a déli siklókacsát kártevőnek tartják, mivel fosztogatja a termést és versenyez a gazdasági madarakkal.

A siklókacsák 2-7 fehér tojást raknak, jellemzően négy-öt tojást. A fiatalok, mint a legtöbb Anseriformes madárfajnál, már a kikelésük után el tudnak futni. A fiókákat általában vízben vagy víz közelében nevelik fel, mivel jobban tudnak úszni, mint futni. Ez segít nekik elkerülni a ragadozókat. A kacsákhoz hasonlóan a siklómadár fiókák is korán lenyomatot vesznek. Ez, valamint igénytelen táplálkozásuk alkalmassá teszi őket a háziasításra. Hangos sikoltozásuk miatt kiváló házőrzőnek bizonyulnak, ha valami új és potenciálisan fenyegető dologgal találkoznak.

A déli és a szarvasbőgő továbbra is széles körben elterjedt, és összességében meglehetősen gyakori. Ezzel szemben az északi sikoltó viszonylag ritka, és ezért közel veszélyeztetettnek számít. Feltűnő természetük ellenére ritkán vadásznak rájuk, mert húsuk szivacsos állagú és légzsákokkal átszőtt, ami rendkívül élvezhetetlenné teszi. A fő veszélyt az élőhelyek pusztulása és a mezőgazdaság fokozódó intenzívebbé válása jelenti.

Fajok

  • Szarvas sikló, Anhima cornuta
  • Déli sikló vagy címeres sikló, Chauna torquata
  • Északi sikoltó vagy Fekete nyakú sikoltó, Chauna chavaria

Csikoltó (Chauna torquata)

  • Carboneras, C. (1992). Anhimidae család (Sikoltófélék). Pp. 528-535 in; del Hoyo, J., Elliott, A. és Sargatal, J. szerk. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. szerk. az állatok enciklopédiája: Madarak. London: Merehurst Press. pp. 87. ISBN 1-85391-186-0.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.