Site Overlay

Schreeuwers: Zuid-Amerikaanse watervogels

Noordelijke Schreeuwer (Chauna chavaria)

Hoornige Schreeuwer (Anhima cornuta)De Schreeuwers vormen een kleine familie vogels, de Anhimidae. Lange tijd werd gedacht dat ze verwant waren aan de Galliformes vanwege soortgelijke snavels, maar ze zijn echt verwant aan de eenden (familie Anatidae), het nauwst verwant aan de ekstergans (die volgens sommige DNA-gegevens dichter bij de screamers staat dan bij de eenden). De familie is uitzonderlijk binnen de levende vogels in het ontbreken van uncinate processen van ribben.

De drie soorten komen alleen voor in Zuid-Amerika, variërend van Venezuela tot Noord-Argentinië. Het zijn grote, logge vogels, met een kleine donzige kop, lange poten en grote voeten die slechts gedeeltelijk gevet zijn. Ze hebben grote sporen op hun vleugels die worden gebruikt bij gevechten om partners en territoriale geschillen; deze kunnen afbreken in de borst van andere schreeuwers, en worden regelmatig vernieuwd. In tegenstelling tot eenden hebben ze een gedeeltelijke rui, en zijn ze in staat het hele jaar door te vliegen. Ze leven in open gebieden en moerassen met wat gras en voeden zich met waterplanten. Eén soort, de Zuidelijke Schreeuwer, wordt beschouwd als een plaag omdat hij gewassen plundert en concurreert met boerenvogels.

Schreeuwers leggen tussen de 2 en 7 witte eieren, waarbij vier of vijf typisch is. De jongen kunnen, zoals die van de meeste Anseriformes, lopen zodra ze zijn uitgekomen. De kuikens worden meestal in of bij het water grootgebracht, omdat ze beter kunnen zwemmen dan rennen. Dit helpt hen om roofdieren te ontwijken. Net als eenden nemen kuikens van grielen al vroeg in het leven afdrukken. Dit, in combinatie met hun dieet, maakt ze geschikt voor domesticatie. Ze zijn uitstekende waakhonden door hun luide geschreeuw wanneer ze iets nieuws en potentieel bedreigends tegenkomen.

Zowel de Zuidelijke als de Gehoornde Schreeuwer blijven wijdverspreid en zijn over het algemeen vrij algemeen. De Noordelijke Schreeuwlijster daarentegen is betrekkelijk zeldzaam en wordt daarom als bijna bedreigd beschouwd. Ze worden zelden bejaagd, ondanks hun opvallende aard, omdat hun vlees een sponsachtige textuur heeft en doorzeefd is met luchtzakjes, waardoor het zeer onsmakelijk is. De voornaamste bedreigingen zijn de vernietiging van habitats en de intensivering van de landbouw.

Soorten

  • Gehoornde Schreeuwlijster, Anhima cornuta
  • Zuidelijke Schreeuwlijster of Kuifschreeuwlijster, Chauna torquata
  • Noordelijke Schreeuwlijster of Zwartnek-schreeuwlijster, Chauna chavaria

Kuifschreeuwlijster (Chauna torquata)

  • Carboneras, C. (1992). Familie Anhimidae (Schreeuwers). Pp. 528-535 in; del Hoyo, J., Elliott, A. and Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. ed. Encyclopedie van de dieren: Birds. Londen: Merehurst Press. pp. 87. ISBN 1-85391-186-0.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.