Site Overlay

Krzykacze: Południowoamerykańskie ptactwo wodne

Krzykacz północny (Chauna chavaria)

Krzykacz rogaty (Anhima cornuta)Krzykacze to mała rodzina ptaków, Anhimidae. Przez długi czas uważano, że są one związane z Galliformes ze względu na podobne rachunki, ale są one naprawdę związane z kaczkami (rodzina Anatidae), najbardziej zbliżone do sroki gęsi (które niektóre dowody DNA sugerują, że są bliżej krzykaczy niż kaczki). Rodzina jest wyjątkowa wśród żywych ptaków w braku uncinate wyrostki żeber.

Trzy gatunki występują tylko w Ameryce Południowej, począwszy od Wenezueli do północnej Argentyny. Są to duże, obszerne ptaki, z małym downy głowy, długie nogi i duże stopy, które są tylko częściowo webbed. Mają duże ostrogi na skrzydłach, które są wykorzystywane w walkach o kolegów i sporów terytorialnych; mogą one oderwać się w piersi innych krzykaczy, i są regularnie odnawiane. W przeciwieństwie do kaczek mają częściowe pierzenie, i są w stanie latać przez cały rok. Żyją na terenach otwartych i bagnach z trawą i żywią się roślinami wodnymi. Jeden gatunek, południowy krzykacz, jest uważany za szkodnika, ponieważ najeżdża na uprawy i konkuruje z ptakami gospodarskimi.

Krzykacze składają od 2 do 7 białych jaj, przy czym cztery lub pięć są typowe. Młode, jak te z większości Anseriformes, może uruchomić tak szybko, jak są one wykluły. Pisklęta są zwykle podnoszone w wodzie lub w pobliżu wody, ponieważ mogą pływać lepiej niż mogą uruchomić. Pomaga im to w unikaniu drapieżników. Podobnie jak kaczki, pisklęta screamer odcisków wcześnie w życiu. To, w połączeniu z ich bezproblemowej diety sprawia, że są one podatne na udomowienie. Robią doskonałe psy stróżujące ze względu na ich głośne krzyki, gdy napotykają coś nowego i potencjalnie zagrażającego.

Zarówno Krzykacz Południowy, jak i Krzykacz Rogaty pozostają szeroko rozpowszechnione i są ogólnie dość powszechne. W przeciwieństwie do nich, Krzykacz Północny jest stosunkowo rzadki i w konsekwencji uważany za niemal zagrożony. Rzadko się na nie poluje, pomimo ich rzucającej się w oczy natury, ponieważ ich mięso ma gąbczastą konsystencję i jest pełne worków powietrznych, co czyni je bardzo niesmacznym. Głównym zagrożeniem jest niszczenie siedlisk i wzrost intensyfikacji rolnictwa.

Gatunek

  • Krzykacz rogaty, Anhima cornuta
  • Krzykacz południowy lub krzykacz grzebieniasty, Chauna torquata
  • Northern Screamer lub Black-necked Screamer, Chauna chavaria

Crested Screamer (Chauna torquata)

  • Carboneras, C. (1992). Family Anhimidae (Screamers). Pp. 528-535 in; del Hoyo, J., Elliott, A. and Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. ed. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. pp. 87. ISBN 1-85391-186-0.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.