Site Overlay

Infanticidul animalelorComportamentul faunei sălbatice din Botswana

© Prădătorii își ucid puii între ei pentru a reduce competiția pentru hrană

Multe aspecte ale comportamentului faunei sălbatice nu se potrivesc cu frumusețea safariului african din broșurile lucioase, infanticidul animalelor fiind deosebit de macabru.

De Leigh Kemp

În cea mai mare parte a publicațiilor glossy ni se prezintă o imagine de carte poștală a Africii, în care turmele de animale cutreieră câmpiile deschise și leoparzii se întind languros pe crengile copacurilor atârnate, dar există multe aspecte ale Africii care sunt jignitoare pentru idealurile noastre dezvoltate.

Uciderea puilor

Jurnale Mombo: Un mic purceluș Warthog era împrăștiat în bucăți pe jos și, judecând după dovezi, a fost ucis de un Warthog adult, teorie confirmată de un membru al personalului care a văzut un mascul mare hrănindu-se cu cadavrul.

La câțiva metri distanță, un alt purceluș se ghemuia în tufișuri, după ce scăpase de soarta fratelui său. Mai târziu, în cursul zilei, acest purceluș dispăruse, probabil după ce fusese găsit de mama sa. Dar de ce un alt mistreț ar fi ucis și mâncat pe jumătate un purceluș mic?

Infanticid în sălbăticie

Infanticidul la animale este uciderea puilor de către membrii aceleiași specii. Leii masculi care preiau o turmă vor ucide adesea toți puii din turmă, dar rareori îi vor mânca. Această ucidere are rolul de a se asigura că femelele intră din nou în călduri, pentru a le permite să își înceapă propria linie genealogică. Femelele cu pui tineri nu vor intra în călduri, așa că nu este în beneficiul noului mascul să le mențină în viață.

În cazul hienelor, puii de același sex se vor lupta de la scurt timp după ce se nasc. Acest lucru va duce la faptul că cel mai puternic îl va împiedica pe celălalt să alăpteze și va cauza moartea celui mai slab. Acest comportament elimină concurența în ierarhia clanului.

Puii de vultur folosesc o tactică similară în care puiul mai puternic poate în cele din urmă să își ucidă sau să își expulzeze fratele din cuib, limitând astfel concurența.

Uciderea și mâncarea puilor

Se știe că animalele se hrănesc cu semenii lor în condiții severe, cum ar fi seceta, dar acesta este considerat un comportament extrem. Babuinii au fost înregistrați mâncându-și puii în perioade de secetă severă.

Cele mai populare două explicații pentru acest lucru sunt că babuinii conservă sursa limitată de hrană prin uciderea puilor și astfel protejează mamele de a fi nevoite să se ocupe de pui sau că babuinii văd puii ca pe o sursă de hrană.

Aceasta din urmă explicație pare a fi cea mai fezabilă atunci când sunt luate în considerare incidentele în care babuinii ucid și mănâncă puii altor animale.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.