Site Overlay

Screamers: Păsări acvatice din America de Sud

Chiriașul nordic (Chauna chavaria)

Chiriașul cu coarne (Anhima cornuta)Chiriașii sunt o familie mică de păsări, Anhimidae. Multă vreme s-a crezut că sunt înrudite cu Galliformes din cauza ciocului asemănător, dar ele sunt cu adevărat înrudite cu rațele (familia Anatidae), cel mai aproape de gâsca-păgubașă (despre care unele dovezi ADN sugerează că sunt mai apropiate de țipătoare decât de rațe). Familia este excepțională în cadrul păsărilor vii prin lipsa proceselor uncinate ale coastelor.

Cele trei specii se întâlnesc doar în America de Sud, variind din Venezuela până în nordul Argentinei. Sunt păsări mari, voluminoase, cu un cap mic și pufos, picioare lungi și picioare mari, care sunt doar parțial palmate. Au pinteni mari pe aripi, care sunt folosiți în luptele pentru parteneri și în disputele teritoriale; aceștia se pot rupe în pieptul altor țipătoare și sunt reînnoiți în mod regulat. Spre deosebire de rațe, au o mută parțială și sunt capabile să zboare pe tot parcursul anului. Trăiesc în zone deschise și mlaștini cu ceva iarbă și se hrănesc cu plante de apă. Una dintre specii, țipătoarea de sud, este considerată un dăunător, deoarece face ravagii în culturi și concurează cu păsările de fermă.

Următoarele depun între 2 și 7 ouă albe, patru sau cinci fiind tipice. Puii, la fel ca cei ai majorității Anseriformelor, pot fugi imediat ce au ieșit din ouă. Puii sunt crescuți, de obicei, în apă sau în apropierea ei, deoarece pot înota mai bine decât pot alerga. Acest lucru îi ajută să evite prădătorii. La fel ca rațele, puii de țipător își iau amprenta devreme în viață. Acest lucru, coroborat cu dieta lor lipsită de pretenții, îi face să fie ușor de domesticit. Sunt niște câini de pază excelenți datorită țipetelor lor puternice atunci când întâlnesc ceva nou și potențial amenințător.

Atât țipătorul sudic cât și țipătorul cu coarne rămân răspândite și sunt în general destul de comune. În schimb, țipătorul nordic este relativ rar și, prin urmare, este considerat aproape amenințat. Aceștia sunt rareori vânați, în ciuda caracterului lor vizibil, deoarece carnea lor are o textură spongioasă și este plină de sacuri de aer, ceea ce o face extrem de neplăcută. Principalele amenințări sunt distrugerea habitatului și intensificarea sporită a agriculturii.

Specia

  • Țipătul cu coarne, Anhima cornuta
  • Țipătul sudic sau Țipătul cu creastă, Chauna torquata
  • Urlătorul de Nord sau Urlătorul cu gât negru, Chauna chavaria

Urlătorul cu creastă (Chauna torquata)

  • Carboneras, C. (1992). Familia Anhimidae (Screamers). Pp. 528-535 în; del Hoyo, J., Elliott, A. și Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. ed. Forshaw, Joseph. ed. Encyclopaedia of Animals: Birds. Londra: Merehurst Press. pp. 87. ISBN 1-85391-186-0.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.