Site Overlay

Screamers: Sydamerikanska vattenfåglar

Nordlig skrikfågel (Chauna chavaria)

Hornad skrikfågel (Anhima cornuta)Skrikfåglarna är en liten familj av fåglar, Anhimidae. Länge trodde man att de var besläktade med Galliformes på grund av liknande näbbar, men de är i själva verket besläktade med ankor (familjen Anatidae), närmast med Magpie Goose (som enligt vissa DNA-bevis står närmare screamers än ankor). Familjen är exceptionell inom de levande fåglarna genom att den saknar uncinata processer på revbenen.

De tre arterna förekommer endast i Sydamerika och sträcker sig från Venezuela till norra Argentina. De är stora, skrymmande fåglar med ett litet dunigt huvud, långa ben och stora fötter som endast delvis är svävade. De har stora sporrar på vingarna som används i kamper om partner och vid revirstrider; dessa kan brytas av i bröstet av andra skrikare och förnyas regelbundet. Till skillnad från ankor har de en partiell fjäderdräkt och kan flyga hela året. De lever i öppna områden och kärr med lite gräs och livnär sig på vattenväxter. En art, den sydliga skrikandan, anses vara ett skadedjur eftersom den plundrar grödor och konkurrerar med lantbruksfåglar.

Skrikänder lägger mellan 2 och 7 vita ägg, där fyra eller fem är typiska. Ungarna kan, liksom ungarna hos de flesta Anseriformes, springa så snart de kläckts. Ungarna föds vanligtvis upp i eller i närheten av vatten eftersom de kan simma bättre än de kan springa. Detta hjälper dem att undvika rovdjur. I likhet med ankor präglas skrikande kycklingar tidigt i livet. Detta, i kombination med deras enkla diet, gör att de är lätta att domesticera. De är utmärkta vakthundar på grund av sina högljudda skrik när de möter något nytt och potentiellt hotfullt.

Både den sydliga och den hornade skrivaren förblir utbredda och är överlag ganska vanliga. Däremot är den nordliga skrivaren relativt sällsynt och anses därför vara nära hotad. De jagas sällan, trots sin iögonfallande karaktär, eftersom deras kött har en svampig konsistens och är genomsyrat av luftsäckar, vilket gör det mycket osmakligt. De största hoten är förstörelse av livsmiljöer och ökad intensifiering av jordbruket.

Arter

  • Hornskrikare, Anhima cornuta
  • Sydskrikare eller kamskrikare, Chauna torquata
  • Norrskrämmare, Chauna chavaria

Krönskrämmare (Chauna torquata)

  • Carboneras, C. (1992). Familjen Anhimidae (Screamers). Pp. 528-535 i; del Hoyo, J., Elliott, A. and Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol 1, Ostrich to Ducks Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-09-1
  • Todd, Frank S. (1991). Forshaw, Joseph. ed. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. 87 s. ISBN 1-85391-186-0.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.